Lastik tamiri, pek çok araç kullanıcısının, aracının lastiklerinde yaşadığı sorunların çözümünde oluşturulan yapı olarak bilinmektedir. Trafikte ya da park halindeyken pek çok araçta meydana gelebilecek arızalardan bir tanesini lastiklerin patlaması oluşturmaktadır. Araçlarda kaza durumlarının yaşanmasına kadar kötü durumlara yol açabilen lastik patlamaları belirli koşullar dahilinde tamiri sağlanabilmektedir. Her koşulda trafikte ise araçlarda lastik patlaması yaşanmış ise ciddi bir sorun ortaya çıkmaktadır. Park halinde ya da trafikte araç lastiklerinin patlamasına çözüm olarak lastiklerin tamiri için profesyonel destek sağlanmaktadır. Trafikte geçici olarak lastik değişimi yapılmış olunsa da sonrasında kalıcı bir çözüm olarak patlayan lastiğin tamiri kes in olarak yapılması gerekmektedir
Lastik tamiri, trafikte patlayan lastiğin profesyonel şekilde tamir edilerek yeniden kullanım kazandırılması işlemine denilmektedir. Patlak lastikle trafikte hareket etmek hem can güvenliği için hem de aracın hasar görmesinin oluşturmaktadır. Bu bakımdan trafikte lastiği patlayan araçların kesinlikle yolculuğa devam etmemeleri gerekmektedir. Çünkü patlayan bir lastikte hava basıncı dengesini kaybettiği için araç artık sağlam şekilde trafikte ilerlememektedir.
Yeni nesil araçlarda lastiklerde meydana gelen herhangi bir arıza ya da patlama durumunda bilgilendirme yapılabilmektedir. Bu sayede kıs zamanda patlayan lastiğin tamiri için çözüm sağlanabilmektedir. Araç sahipleri, lastikteki sorunu tespit ettikten sonra yapabiliyorlar ise lastiği değiştirmeleri gerekmektedir. Eğer lastik değişimi yapamayacak durumdaysalar, profesyonel destek alarak lastik tamiri yaptırmaları gerekmektedir.
Lastik tamiri, patlayan lastiklerin belirli koşullarda kesin olarak güvenli kullanım oluşturacak şekilde tamirinin yapılması gerekmektedir Birkaç temel lastik tamiri yöntemi bulunmaktadır. Her lastik aynı şekilde patlamadığı gibi aynı şekilde de tamir edilmeyebilmektedir. Araç lastiklerinde yaşanan lastik sorunlarına yönelik, kısa zamanda çözüm sağlayan üç farklı lastik tamir yöntemi bulunmaktadır. Bunlardan birincisi, fitil tekniği ile lastik tamirini sağlamak olmaktadır.
Fitil tekniğinde lastiği yerinden sökmeden yapılan bir uygulama ile sorun çözümlenmektedir. İkinci olarak içten yama ile tamir çalışması yapılmaktadır. Bu yöntemde lastik sökülerek işlem yapılmaktadır. Son olarak şambrel tamiri yöntemi vardır. Bu yöntemde de lastik sökülerek tamir uygulaması yapılmaktadır.
Araçların pek çoğu trafikte ya da park halindeyken lastikleri patlayabilmektedir. Böyle bir sorun ile karşılaşan araç sahipleri en kısa zamanda araçlarını kenara çekerek sorunu belirlemeleri gerekmektedir. Araçlarının lastiklerindeki sorunu değişim yaparak çözüm kazandıramadıklarında profesyonel bir destek almaları gerekmektedir. Bunun için gereken uzman ekibin gelmesi ile ya da uzman ekibe gidilmesi ile lastik tamiri yapılmaktadır.
Lastik tamiri, güvenli bir şekilde araçların yeniden trafikte yol alabilmesi için büyük önem taşımaktadır. Çünkü belirli hızda giderken bir aracın lastiğinin patlaması kazalara neden olabilmektedir. Lastiği patlayan bir aracı kenara çektikten sonra lastiğin tamiri için uzman ekip çağrılması gerekmektedir.